Luchtvervuiling kan leiden tot versnelde huidveroudering. Bescherm je huid daartegen door het dagelijks te reinigen en na te reinigen.

Waarom het dagelijks reinigen en nareinigen van je huid zo belangrijk is

Geplaatst in: Mijn Beauty Routine

Elke dag wordt je gezicht geteisterd door luchtvervuiling (schadelijke stoffen in de lucht zoals fijnstof), zout van transpiratie, talg, dode huidcellen en schadelijke bacteriën. Van belang is dat je je huid dagelijks ontdoet van al dat vuil. Niet alleen om je huid in een goede conditie te houden. Ook om de conditie van je huid te verbeteren als je bepaalde huidproblemen hebt zoals een droge of vette huid. En om versnelde huidveroudering te voorkomen. Maak daarom het reinigen en nareinigen van je huid tot je dagelijkse schoonheidsroutine. ’s Morgens én ’s avonds!

 

Schadelijke stoffen in de lucht

Alle schadelijke stoffen in de lucht (fijnstof, roet, stikstofoxiden, vluchtige organische stoffen, koolmonoxide, zwaveldioxide en ozon) kunnen invloed op de gezondheid hebben.

 

Fijnstof

Alle zwevende deeltjes in de lucht, kleiner dan 10 micrometer, noem je fijnstof. Hoe kleiner het deeltje, hoe gevaarlijker het kan zijn voor de gezondheid.
Er zit van nature fijnstof in de lucht, bijvoorbeeld door opwaaiend stof en zeezout. Maar het grootste deel (75-80%) wordt door de mens veroorzaakt, en dat fijnstof is schadelijk en blijft langer in de lucht zitten.

 

Oorzaken

Het wegverkeer is een van de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling. Uit de uitlaat van auto's, bussen, vrachtwagens, motoren, scooters en brommers komt veel fijnstof, roet en stikstof. Maar ook het slijten van banden, remmen en wegdek veroorzaakt luchtvervuiling. Ook de industrie (zoals staalfabrieken en raffinaderijen), scheepvaart, landbouw en veeteelt dragen bij aan het vervuilen van de lucht. En niet te vergeten, ook huishoudens zorgen voor een slechtere luchtkwaliteit. Vooral door hout te stoken in de open haard, houtkachel of vuurkorf, komt er veel fijnstof in de lucht. Andere vervuilers in huis zijn sigarettenrook, huisdieren en vocht. En gaskachels, cv-ketels, gasfornuizen en geisers: deze stoten stikstofoxiden uit.

 

Smog

De term ‘smog’ gebruikt men als er meer luchtvervuiling is dan gewoonlijk. Het woord smog is een samentrekking van de Engelse woorden smoke (rook) en fog (mist).
Letterlijk vertaald betekent smog: door rook en uitlaatgassen vervuilde mist.
Smog ontstaat onder invloed van zonlicht en bestaat uit een mengsel van schadelijk ozon en fijnstof.

Goede ozon

Afhankelijk van waar de stof ozon (trizuurstof) zich in de atmosfeer bevindt heeft de stof positieve of negatieve effecten.
In de hogere atmosfeer (stratosfeer), waar ozon van nature wordt gevormd in chemiche reacties waarbij zuurstofmoleculen en ultraviolet zonlicht betrokken zijn, is ongeveer 90% van het atmosferische ozon aanwezig in de zogenaamde ‘ozonlaag’. De ozonlaag beschermt ons tegen de schadelijke ultraviolette zonnestraling door deze bijna volledig te absorberen. Vanwege deze waardevolle rol wordt ozon in de stratosfeer beschouwd als het ‘goede’ ozon.

Slechte ozon

Daartegenover staat het ‘slechte’ ozon, een teveel aan ozon dichtbij het aardoppervlak. In de lagere atmosfeer (troposfeer), in de luchtlaag van de grond (waar wij leven) tot ongeveer 15/16 km hoogte, wordt ozon namelijk gevormd door de reactie van schadelijke stoffen in de lucht met zonlicht. Dit levert een mengsel van ozon en fijnstof, oftewel smog op, een secundaire luchtvervuiling. In de lagere atmosfeer is ozon dus een onderdeel van smog en in deze rol fungeert het als een van de vervuilers van de lucht dichtbij het aardoppervlak. Een sterk toegenomen concentratie van ozon in de lagere atmosfeer kan zeer schadelijk zijn voor mensen, planten en andere levende systemen, omdat in de chemische reactie met ozon de moleculen in celwanden en in DNA worden vernietigd of gewijzigd.

 

Vorming vrije radicalen door fijnstofdeeltjes in de lucht

Als we denken aan luchtvervuiling, dan denken we vaak automatisch aan de gezondheidsgevolgen van de ingeademde lucht. Maar de laatste jaren wordt steeds meer duidelijk dat ook de huid haar deel krijgt.
Uit onderzoek blijkt dat fijnstofdeeltjes en -druppels, die onder meer bestaan uit zuren, metalen, stof en chemicaliën, veranderingen in de huid kunnen teweegbrengen. Zo zorgt vervuilde lucht om te beginnen voor zogenaamde oxidatieprocessen in de huid met als gevolg de vorming van vrije radicalen* en ontstekingsfactoren. Ook wordt vervuiling in verband gebracht met collageenafbraak, een veranderde talgproductie en pigmentvorming. En bij mensen met huidaandoeningen zorgt vervuiling voor een toegenomen gevoeligheid.

 

* Vrije radicalen? Wat zijn dat?

Dat zijn molculen die heel onstabiel zijn en bij iedere interactie met gezonde (huid)cellen schade aanrichten aan die gezonde cellen, bijvoorbeeld aan het DNA in een cel.

 

Versnelde huidveroudering

Heel vreemd is het bovenstaande natuurlijk niet. De huid staat uiteindelijk overal en altijd in direct contact met de lucht waarin we leven en bewegen. Hoewel de huid een stevige barrière vormt voor invloeden van buiten, blijken de minuscule vloeibare en vaste deeltjes waaruit fijnstof bestaat toch schade te kunnen veroorzaken. Schade die uiteindelijk zorgt voor een versnelde huidveroudering.

 

Zonder goede reiniging geen gezonde huid

Naast versnelde huidveroudering, krijg je zonder goede reiniging ook een ongezonde huid. Grote kans dat je huid door al dat vuil onzuiverheden krijgt zoals mee-eters, puistjes, en vaak ook een doffe, droge of (overmatig) vette huid en irritaties.

 

Reinigen en nareinigen houd je huid in een goede conditie

De belangrijkste remedie tegen schade van buitenaf (luchtvervuiling), zout van transpiratie, talg, dode huidcellen, schadelijke bacteriën, is uiteindelijk de huid dagelijks, ’s morgens én ’s avonds, op de juiste manier te verzorgen met goede, milde huidverzorgingsproducten die de huidbarrière intact laten én versterken. Reinigen en nareinigen is daarin heel belangrijk. Vergeet ook niet je hals en decolleté. Je wilt toch niet dat deze vuil blijven en sneller verouderen dan je gezicht?

Dus…’s morgens en ’s avonds je gezicht, hals en decolleté goed reinigen en nareinigen. Niet alleen om je huid in een goede conditie te houden, maar ook om de conditie van je huid te verbeteren als je bepaalde huidproblemen hebt zoals een droge of vette huid en om versnelde huidveroudering te voorkomen.

Reinigen en nareinigen In de avond

Je huid is gebouwd om zich tijdens de nacht te herstellen. Slapen is ontgiften, uitscheiding, regeneratie (herstel) en opbouw! Omdat je huid juist ‘s nachts werkt als jij slaapt, neemt hij de meeste werkstoffen op van je favoriete huidverzorgingscrème voor de nacht. Dit kan alleen als je huid:

  • ontdaan is van alle make-up, als je die gebruikt, en van alle vuil
  • is voorbereid tot een betere huidopname van de werkstoffen in je crème.

Dus wil je dat je crème goed zijn werk kan doen, dan kan dit alleen op een goed gereinigde en nagereinigde huid, want je dure huidverzorgingscrème doet niet veel op een huid die vuil is en nog onder de make-up zit.

Reinigen en nareinigen in de ochtend

Je huid ook in de ochtend reinigen en nareinigen voordat je je favoriete crème voor de dag opdoet is zeker ook van belang. ’s Nachts wordt je huid ook vuil door zout van transpiratie, talg, dode huidcellen en jawel, ook van stof die in de lucht van je slaapkamer hangt.

Bovendien beschemen goede huidverzorgingsproducten je huid tegen alles wat je huid op de dag aan vuil voor de kiezen krijgt.

En last but not least ….. gebruik je make-up, dan zorgt de op een gereinigde en nagereinigde huid aangebracht crème ervoor dat je huid make-up-proof is.

De crème zorgt namelijk dat de opvolgend aan te brengen make-upproducten niet in direct contact gebracht worden met je huid en beschermt onder andere tegen de gekleurde pigmenten in de make-upproducten. Lees meer hierover in het artikel Make-up-proof maken van het gezicht: een fundamentele stap in de dagelijkse schoonheidsroutine.

 

Als je make-up gebruikt, gebruik dan een make-up remover die:

  • moeiteloos allerlei soorten make-up (foundation, ogenschaduw, (waterproof) mascara en (waterproof) lipstick) verwijdert
  • de huid niet uitdroogt
  • geschikt is voor alle huidtypen, zelfs voor de meest gevoelige.

Gebruik een milde, afspoelbare reiniger om de huid van de laatste restjes make-up en al het andere vuil te ontdoen en die tevens:

  • een bijdrage levert aan het dagelijks hydrateren en verzachten van de huid
  • een antioxidanten* bescherming biedt tegen de schadelijke werking van vrije radicalen die versnelde huidveroudering veroorzaken.

En reinig de huid na, exfoliëren wordt dat met een duur woord genoemd, met een lotion die:

  • de laatste restjes reinigingsproduct en vuil verwijdert
  • de pH waarde van je huid neutraliseert
  • een betere huidopname creëert van de werkstoffen in je opvolgend aan te brengen favoriete crème, waarmee je de dag of nacht ingaat.

 

* Antioxidanten? Wat zijn dat?

Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C, spoorelementen zoals seleen en bioactieve stoffen. Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Oftwel, ze helpen een handje bij het neutraliseren van vrije radicalen, zodat ze onschadelijk worden.

 

Tip

Gebruik dagelijks een crème met antioxidanten en zonbescherming (SPF).

Huidverzorgingscrèmes met voldoende hoge concentraties antioxidanten en en goede zonbescherming (SPF) zijn zeer zeker geen overbodige luxe. Niet alleen luchtvervuiling, maar ook de straling van de zon pleegt een flinke aanslag op de voorraad antioxidanten in de huid. En die voorraad slinkt ook nog eens als je ouder wordt. Vergeet daarom vooral niet om je huid echt iedere dag opnieuw te beschermen met een huidverzorgingscrème met een goede zonbescherming en het liefst met voldoende antioxidanten om de huid nóg maar eens een handje te helpen bij het neutraliseren van al die vrije radicalen.

De huidverzorgingscrèmes Glycoline Cream en Gravity Vitalift van Belnatur zijn hiervoor ideaal. Lees voor een uitgebreide informatie over de actieve ingrediënten in deze crèmes de technische file Glycoline Cream en de technische file Gravity Vitalift.

 

Wil  je weten welke (na)reinigingsproducten je kunt gebruiken en hoe je deze toepast? Het artikel In 3 stappen en met de juiste producten je gezicht reinigen en nareinigen vertelt je hier alles over.